Skip to main content
AI en contractmanagement

Hiervoor moet je AI niet gebruiken bij contractmanagement

AI is de next best thing of eigenlijk is het volgens velen de actual best thing. Artificial Intelligence, AI dus, is kunstmatige intelligentie die de menselijke intelligentie nabootst en zo allerhande ‘taakjes’ voor ons kan opknappen. Zo kun je er muziek mee maken, webteksten schrijven, maar je kunt AI ook dingen voor je laten uitzoeken en je laten helpen met denken en brainstormen. Superhandig, maar ook een valkuil. Zéker als het gaat om contractmanagement. Dit is waarvoor je AI níet kunt gebruiken bij contractmanagement

AI en gevoelige informatie

Wanneer je met AI een contract zou opstellen, is het een optie om alle belangrijke gegevens in een generator (zoals ChatGPT) te zetten en vervolgens het programma jouw contract te laten opstellen. De tekst die AI gebruikt om jouw nieuwe contract te maken, wordt echter gehaald uit alle informatie die ooit online is verschenen. En wat jij in ChatGPT laat maken, wordt óók weer gebruikt voor andere contracten (als mensen zo onverstandig zijn om dat te doen). Gevoelige informatie, zoals contactgegevens, financiële gegevens en andere bijzonderheden gaat dus een eigen leven leven op het web. En daar heb je 0,0 invloed op. Daar zit je niet op te wachten! 

AI en wetten en regeltjes

En dan is er nog een gevoelige kwestie als het gaat om contracten. Ze moeten rechtsgeldig zijn en kloppen. Een klein foutje (als in: een missend woordje) kan al grote gevolgen hebben wanneer er onenigheid is ontstaan. Als jij je contract dan ‘random’ laat opstellen door een systeem dat alleen rechttoe, rechtaan kan denken, kun je belangrijke nuances over het hoofd zien. Leveringsvoorwaarden en andere contractuele afspraken steken soms erg nauw. Die kun je niet zomaar over één kam scheren. Daarom laat je je contracten als het goed is altijd al even nalezen door een jurist, maar mocht je toch met AI gaan knutselen: doe het dan zéker. 

Waarvoor kan ik AI wél gebruiken bij contractmanagement?

AI ís natuurlijk wel superhandig. Dat weten wij als geen ander. En AI is ook heel divers. Sommige aspecten ervan maken contractmanagement juist handiger! Zo zijn er toepassingen die je juist inzicht kunnen geven in specifieke clausules en gevolgen daarvan. Voor contractanalyses, voor compliance en bij onderzoek voor contractonderhandelingen is AI heel waardevol. Maar systemen kunnen ook contracten herkennen en classificeren en grotendeels verwerken in de administratie. Dit bespaart jou als contractmanager heel veel werk. 

AI in CloudCompagnon

Bij CloudCompagnon werken we constant aan nieuwe toepassingen binnen onze software. Momenteel onderzoeken we de mogelijkheden voor automatische herkenning van contracten. Zo kan het systeem in de toekomst wellicht contracten herkennen en classificeren als contract. Zo kun je de inhoud ervan makkelijker verwerken én terugvinden. 

Wil je zelf ervaren van CloudCompagnon nu al voor jou kan betekenen, met of zonder AI? Plan dan een vrijblijvende demo in! 

 

Geïnteresseerd in CloudCompagnon?

Meer weten over het documentbeheer dat voor jou werkt? Wij geven je graag persoonlijk advies.

 

DOWNLOAD BROCHURE